home | aanmelden | contact
klimaat estafette
Duurzaamheid doe je samen

De duurzaamheidsestafette, samen duurzaamheid realiseren!

Onder het motto: ‘Duurzaamheid begint bij jezelf en doe je samen’ is in 2014 de duurzaamheidsestafette gestart. DuurzaamheidsestafetteDe duurzaamheidestafette wordt gevormd door bedrijven, organisaties en individuele personen die uitgedaagd worden het duurzaamheidstokje aan te pakken. 

Lees verder>

Nieuwe estafettelopers bekend

Tijdens het event Samen Duurzaam van 16 juni hebben de volgende deelnemers het duurzaamheidsstokje aangenomen:

-  IJsbrand Snoeij - Het Paradijs

- Jurrien Roossien - Do-It / Organic

- Jaap Kroes - Mapsup

- Jan v. d. Werfhorst - De Meerwaarde

- Renze Holwerda - Particulier initiatief

- Jaap van Deelen - agrarisch bedrijf

 Duurzaamheidsestafette

Wij zijn partner van Samen Duurzaam

Gemeente Barneveld

 

Rabobank

 

BDU Media

  

Boerenhart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is een fout opgetreden: Sorry, that page does not exist.
Home - LOKALE INITIATIEVEN

LOKALE INITIATIEVEN


Inspirerende bijeenkomst Samen Duurzaam

Barneveld – Donderdag 9 juni is in Hoefslag Barneveld, de 3e editie gehouden van het duurzaamheidsevent Samen Duurzaam. Deze editie stond geheel in het teken van voedsel en klimaat. De belangstelling was groot onder de aanwezigen. Boeiende sprekers en interessante onderwerpen zorgden voor veel interactie en concrete vervolgstappen.

Boeiend programma

Samen DuurzaamBinnen het thema voedsel en klimaat was een breed programma opgezet met aandacht voor de markt, gezondheid, lokale initiatieven, alternatieve bedrijfsvoeringen en innovatieve ontwikkelingen en trends. Na een introductie van de dagvoorzitter Wicha Benus van RCT Gelderland, beet Hans van Haaren van Rabobank Nederland het spits af. Hij schetste een beeld van de ontwikkelingen en trends in de foodsector, met de nadruk op de uitdagingen waar wij allemaal voor staan, zowel lokaal als (inter)nationaal. Een verzadigde markt bij ons in contrast met de voedselschaarste in andere werelddelen. De grote invloed van enkele partijen in de retail en de opkomst van kleinschalige, regionale initiatieven. Hij is van mening, dat wij als consument bereid moeten zijn meer voor ons voedsel te betalen, zodat er ook in de keten een redelijk inkomen haalbaar is. Ook het veranderende consumentengedrag en de invloed van ICT in de sector kwamen aan bod. Hierna kwam Elbrich Postma aan het woord met aandacht voor gezondheid en voeding. Zij is actief binnen de Alliantie Voeding Gelderse Vallei, een samenwerking tussen o.a. Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit. Naast de gezondheidsaspecten van voeding en het effect van gezonde voeding op o.a. het herstelproces van patienten, legde Elbrich de nadruk op de invloed van onze zintuigen op de smaakbeleving. Vooral bij oudere mensen gaat het reuk en smaakvermogen sterk achteruit, met alle gevolgen van dien. Ze liet de aanwezigen een smaaktest doen met jellybeans om de aanwezigen de invloed van reuk en smaak te laten ervaren. Hans van HGaarenMarlies Knol van Gemeente Barneveld lichtte de voedselvisie van Barneveld toe, de ontwikkelingen op dit gebied in de Food Valley en Barneveld. Barneveld richt zich met name op kortere voedselketens en de verbreding van het aanbod in de regio door het benutten van vrijkomende agrarische bebouwing voor het kweken van groenten en insecten.

Hans van Haaren van Rabobank Nederland. 

 

Innovatieve initiatieven

Na deze sprekers werden een 3-tal initiatieven in de spotlight gezet. Pieter Vink van Boerenhart vertelde over de cooperatieve samenwerking van producenten van streekproducten met als doel om o.a. biologische producten te leveren met een zeer goede kwaliteit voor een eerlijke prijs. Na Pieter kwam Frank van de Berg van Zorgboerderij Het Paradijs aan het woord. Hij vertelde over de mogelijkheden op gebied van verbreding zoals de combinatie van tuinbouw, veeteelt, productverkoop en zorg. Mensen met een beperking krijgen de ruimte en begeleiding om op de boerderij hun talenten in te zetten om te helpen met de zorg voor dieren en gewassen of de producten te verkopen in de winkel. Als laatste vertelde Martine Groenewegen over haar initiatief om voedselverspilling te verminderen door de inkoop van tweedehands etenswaren in de agrosector en retail. Via een inkoopplatform www.biomassedhz.nl verbindt zij producenten en leveranciers, die producten over hebben, met horeca en consumenten. Na deze presentaties kon het publiek vragen stellen aan de 6 sprekers die een forum vormden vanuit de verschillende expertises. Dit deel van het programma werd afgesloten door Bram Faber die namens de Denktank een toelichting gaf op de initiateven van de Denktank Klimaat & Duurzaamheid , zoals de events Samen Duurzaam, de duurzamheidsestafette, het duurzaamheidsnetwerk en de ID-sessies.

 Lees verder >


 Samen werken aan duurzaamheid

Samen werken aan duurzaamheid

Het DuurzaamheidsNetwerk wil op een duurzame manier bedrijven, organisaties en personen met elkaar verbinden, kennis en ervaring delen, samenwerking stimuleren en projecten initiëren.

Lees verder>

----------------------------------------------------

Reserveer alvast in uw agenda:

 

Donderdag 8 december 2016

14.00-20.00 uur. Barneveld.

Event Samen Duurzaam

Samen Duurzaam

 

Met een inspirerend programma,

topsprekers, informatiemarkt en

de duurzaamheidsestafette!

---------------------------------------------------

GEZOCHT: ENERGIE(KE) AMBASSADEURS

Energieambassadeurs zijn inwoners van de gemeente Barneveld die al enthousiast bezig zijn met isolatie, zonnepanelen of andere energiemaatregelen in hun huis en die hun ervaringen met anderen willen delen.

Informatieavond 27 juni van 20.00-21.30 uur in eetcage De Gribus.

Meer informatie >

------------------------------------------------


Lokale initiatieven

Op deze website willen we u informeren over duurzame activiteiten en projecten in Barneveld en u informeren over duurzame onderwerpen voor als u zelf aan de slag wilt. Of u nu de aanschaf van zonnepanelen voor uw woning overweegt, als ondernemer uw bedrijfsvoering duurzamer wil maken, op zoek bent naar informatie over elektrisch autorijden of wilt weten wat er nu in de speciale kunststofinzamelzak gestopt moet worden: Duurzaam Barneveld helpt u op weg! 

Ook informatie over het gemeentelijk milieubeleid treft u aan op deze site. Of u vindt direct het antwoord of u krijgt tips en links waar u verder inhoudelijke informatie kunt zoeken. Informatie? Het onderhoud van deze site ligt bij de gemeente Barneveld, www.barneveld.nl. Als u tips, informatie of vragen voor ons heeft, kunt u dit laten weten via duurzaam@barneveld.nl.